Everzwijnhuiden

everzwijn.jpgHet wild zwijn of everzwijn is het meest voorkomende lid van de familie der varkens en komt tegenwoordig over de hele wereld voor. Het is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken

Het wild zwijn is een krachtig zoogdier, dat qua uiterlijk veel op het varken lijkt. Het wild zwijn heeft een donkere, borstelige vacht. `s Winters is deze langer, en heeft hij een dikke ondervacht. Het volwassen mannetje, keiler genaamd, heeft twee slagtanden, die door jagers "houwers" worden genoemd. 
Mannetjes worden groter dan vrouwtjes. Een mannetje wordt gemiddeld 105 tot 167 centimeter lang, 64 tot 109 centimeter hoog en 33 tot 148 kilogram zwaar. De staart kan 17 tot 30 centimeter lang worden. Een vrouwtje wordt gemiddeld 100 tot 146 centimeter lang, 59 tot 89 centimeter hoog en 30 tot 80 kilogram zwaar. De staart van het vrouwtje wordt 16 tot 28 centimeter lang.

Everzwijnhuiden worden traditioneel gebruikt om voor de open haard te leggen. Hun ruwe en sterke vacht is namelijk erg geschikt om gensters uit de open haard op te vangen en te doen uitdoven.

 

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2010 - 2024 Tapijten & Huiden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel