suzani1.jpgSuzani

Suzani's zijn een type van decoratief geborduurd volkstextiel voornamelijk gemaakt in Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan en andere Centraal-Aziatische landen. De naam komt van het Perzische Suzan wat naald betekent. Suzani's zijn dan ook met dehand geborduurd.

Ze hebben meestal een katoenen (soms zijden) basis, waarop geborduurd wordt met zijde of katoen. Ze zijn meestal gemaakt uit twee of meerdere delen die later aan elkaar genaaid worden.

suzani3.jpgPopulaire motieven zijn de zon en de maan, bloemen (vooral tulpen en irissen), blader- en wijnranken, fruit (vooral granaatappel) en soms vissen en vogels.

Suzani's werden traditioneel gemaakt door Centraal-Aziatische bruiden als onderdeel van hun bruidsschat. Ze werden dan aangeboden aan de aanstaande echtgenoot op de huwelijksdag. Zo heeft elke suzani z'n eigen rijk en mysterieus verleden.

suzani2.jpgDe meeste van onze suzani's zijn gemaakt van zijde geborduurd op katoen; tenzij anders vermeld. Deze kleurrijke en decoratieve doeken zijn prachtig aan de muur, als tafelkleed of als bedsprei.

Enkel droogkuis.

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2010 - 2024 Tapijten & Huiden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel