Onderhoud dierenhuiden

Huiden worden best gebruikt in een huiselijke omgeving. Je kan een dierenhuid leggen in je inkomhal maar het zal veel vlugger slijtage vertonen.

Je mag een dierenhuid vouwen maar het is niet aangeraden. Best berg je een dierenhuid steeds gerold op. Vouw je ze toch dan zal de huid enige tijd nodig hebben om te relaxen nadat ze ontvouwen is. Na een paar dagen plat gelegen te hebben gaan de vouwen eruit. Een zwaar gewicht, zoals boeken, erop leggen kan dit proces aanzienlijk versnellen. Je kan ook je huid proberen te strijken met een strijkijzer zowel aan de onder- als bovenzijde. Leg een vochtige vod of handdoek tussen je strijkijzer en de huid.

Dierenhuiden schuiven zo goed als niet op vasttapijt of een houten vloer omdat de textuur van de onderzijde een natuurlijke anti-slip vormt. Als je vasttapijt hebt kan je zelfs een velcron plakken op de hoeken zodat de hoeken niet omhoog geschopt kunnen worden. Op een houten vloer kan je eventueel dubbelzijdige plakband gebruiken.

Zon is nefast voor alle textiel en dergelijke. Daarom raden we aan van gekleurde en geprinte dierenhuiden uit direct zonlicht te houden zodat ze hun kleur niet verliezen. Natuurlijke huiden verliezen nooit hun kleur en zijn resistent tegenover zonlicht.

Hoe reinig ik mijn dierenhuid?

Laat het reinigen van je dierenhuid onderdeel worden van je normale schoonmaakroutine. Gewoon stofzuigen is voldoende of indien nodig kan je ze ook gewoon buiten eens uitschudden om kleine stofdeeltjes te verwijderen. Draai je tapijt of dierenhuid af en toe eens zodat slijtage gelijkmatig kan gebeuren.

Je mag ook met een vochtige (niet natte) doek met een oplossing van zachte zeep en water wrijven in de richting van de haren. Maak je huid niet doornat! Was het niet in je wasmaschine en breng het niet naar een droogkuis!

Borstelen met een harde plastieken borstel helpt om de haren zacht en luchtig te houden en vuil te verwijderen.

Voor vlekken van wijn, koffie, thee, fruitsap, voedsel, soep, urine en braaksel: meteen zoveel mogelijk proberen opdeppen met een handdoek of spons. Verwijder harde materie met een mes door zachtjes in de richting van de haren te schrapen. Daarna wrijven met een vochtige (niet natte) doek met een zachte oplossing van water en zeep. Je mag in verschillende richtingen wrijven. Daarna schoonmaken met een vochtige doek op basis van een oplossing van 95% water en 5% azijn. Dit stabiliseert het PH niveau en zal onaangename geurtjes doen verdwijnen. 

Voor olie-gerelateerde vlekken zoals vet, lippenstift en kauwgom: verwijder de harde materie met een mes door zachtjes in de richting van de haren te schrapen. Daarna doe je eucalyptusolie op een zachte doek en dep je ermee op de getroffen plek. Daarna wrijven met een vochtige doek met een zachte zeepoplossing. Je mag wrijven in alle richtingen. We kunnen niet garanderen dat de vlek zal verwijderd zijn, maar het is de beste methode om het tenminste te proberen. Dit doe je op eigen risico.

Koeienhuiden en andere dierenhuiden houden er niet van om lang vochtig of nat te zijn, probeer dit dus te vermijden. Op een zonnige dag kan je je huid omgekeerd buitenleggen zodat ze kan luchten. Als je ze voor een langere periode moet opbergen dan doe je dit best in een droge en goed geventileerde ruimte en bij voorkeur opgerold op een buis en afgeschermd door een propere katoenen doek om te beschermen tegen stof en vuil.

Krullen de hoeken op? Wat kan je eraan doen?

Hier zijn verschillende oorzaken voor, al is een slechte tannering één van de meest voorkomende. Het leder in de dunnere lagen zal namelijk vlugger uitdrogen dan het leder in de dikkere lagen. Dit zal voor een ongelijkmatige oppervlaktespanning zorgen en zodoende omkrullen. Goedkope koeienhuiden krullen vrij vlug.

Een goede kwaliteit kan echter ook krullen wanneer het onderhevig is aan minder goede omstandigheden. Sterk zonlicht of een verwarming kan de oppervlaktelaag ook vlugger doen uitdrogen of omgekeerd bij vloerverwarming.

Het krullen komt het vaakst voor rond de poten en de nek. Krullen is simpelweg iets dat koeienhuiden kunnen doen. Het is als het ware de `aard van het beestje`.

Er is niet echt een remedie tegen, maar probeer het leder in de tegenovergestelde richting te krullen en het te masseren. Een waterspray kan ook helpen om weer wat vocht in de huid te krijgen. Je kan ook proberen te strijken met een stoomstrijkijzer langs beide zijden maar doe dit dan wel met een vochtige doek tussen het strijkijzer en de dierenhuid.

Als het je echt stoort en het blijft krullen dan kan je opteren om het stukje dat omkrult gewoon af te snijden. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes en snij aan de onderzijde. Op die manier snij je het leder weg maar niet de haren, die er dan weer mooi over kunnen vallen. Probeer de natuurlijke vorm van de huid te benaderen. Het lukt het best als je op de huid gaat zitten en dan het stukje dat je wilt wegsnijden een tiental centimeter van de vloer weghoud. Op die manier krijg je een spanning die je toelaat makkelijker te snijden. Let op dat je niet in de vloer of in je eigen been snijdt!

 

 

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2010 - 2024 Tapijten & Huiden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel